Els camins de l’exili republicà és una sortida de senderisme cultural on s’entrellacen esport i cultura, remomerant moments de la història que tenim molt presents.

SORTIDA/ARRIBADA  Barcelona Sants.
HORA DE SORTIDA
HORA DE TORNADA
MATERIAL Roba tèrmica, Gore-tex o impermeable, aigua, botes o bambes de caminar.
INCLOU
Guia titulat i assegurances. Allotjament de tots els dies amb mitja pensió.
Vehicles de suport. Transport de l’equipatge entre allotjaments.
NO INCLOU
Pic-nic de ruta.
 Begudes fora d’àpats.

1

Senderisme i Memorial

8:30h-10.30: Sortida amb vehicles. Arribada a la Junquera.

11:00h-13:00h: Visita guiada al Museu Memorial de l’exili de la Junquera (MUME). El centre és un espai per a la memòria, la història i la reflexió crítica.

És un centre d’interpretació que recorda els exilis provocats per la Guerra Civil d’Espanya i de Catalunya. Sobretot l’exili dels vençuts en aquella contesa indissolublement lligada amb l’Europa de l’ascens dels totalitarismes i que fou el preludi de la Segona Guerra Mundial. Molts dels homes i dones exiliats el 1939 van continuar lluitant per la llibertat des de les files de la resistència francesa i també des d’altres fronts de guerra de l’Europa ocupada pel feixisme, però un quants milers van ser enviats als camps de concentració nazis a un viatge que, per a la majoria, va ser només d’anada. D’altres van retornar, de grat o per força, a l’Espanya de Franco on van patir persecució, presó, mort i, tots ells, la tortura del silenci imposat, de l’exili interior. Una gran part va haver de buscar asil a milers de quilòmetres, en terres europees, americanes o africanes.

13:30h-15:30h: Desplaçament al monument de la Pau. Pic-nic.

15:45h-18:00h: Petit recorregut de senderisme per els punts més importants i destacats del pas dels exiliats cap a França. Punt d’inici al monument a Lluís Companys, afusellat el 1940 a Montjuïc.

Itinerari: Coll de la Manrella- POBLE DE LES ILLES (placa dedicatòria a l’exili espanyol)- COLL DE LLI, hi

van passar per aquest coll els presidents, espanyol MANUEL AZAÑA, català LLUÍS COMPANYS i Basc AGUIRRE)-Can comaulis (bar restaurant).

Aquest itinerari té aproximadament de 2 a 2,5 km., un desnivell d’uns 150 m. positius i uns altres 150 m. de baixada. Als punts més representatius, el guia farà una parada i es podrà llegir un poema o text. Dispondreu d’una fitxa tècnica del recorregut, explicació dels punts de parada i llistat de material necessari.

18:30-19:00h: Desplaçamanet a l’hotel.

Habitacions dobles amb bany, tovalloles incloses. Habitació individual 20€ de suplement.

20:15h: Sopar a l’hotel.

2

Maternitat d'Elna

9:00h: Desplaçament a Argelers. Visita al centre d’interpretació d’Argelers al Castell de Valmy i a la platja on hi va haver el camp de concentració.

El 1939, Argelers era un petit poble agrícola de prop de 3.000 habitants on el govern francès va decidir tancar i construir un camp de concentració, a la platja, per rebre els refugiats republicans espanyols.

Molts d’aquests refugiats eren civils que fugien de la repressió o bé militars que havien defensat la República espanyola democràtica sortida de les urnes durant tres anys, relativament oblidats per les democràcies occidentals degut al Pacte de no intervenció.

França no va preveure una acollida digna per a tants refugiats i les mesures més importants van ser en relació a la seguretat i el control social. En travessar els Pirineus moltes famílies van ser separades i distribuïdes per camps de concentració i albergs diversos d’arreu de França. Les dones i els nens van ser distribuïts per França i els homes van anar a raure als camps. El camp d’Argelers va ser el primer dels camps de concentració construïts al Rosselló i en pocs mesos ja allotjava més de 80.000 persones. No s’havia previst res pel seu acolliment i al principi, només la sorra i la roba que portaven els abrigava. Poc després es van obrir altres camps com el de Sant Cebrià i el de Barcarès.

Entre 1939 i 1945, pels camps del Rosselló van passar més de 250.000 persones, primer espanyols, però després, amb la Segona Guerra Mundial, jueus, gitanos, antifeixistes italians i alemanys.

12:00-14:30h: Dinar a restaurant a Elna.

16:00h: Visita guiada a la Maternitat D’Elna. Edifici remodelat, on hi van poder néixer els fills i filles de les refugiades, i viure els primers mesos de vida.

Opinió del viatge

No hi ha opinions encara.

Deixa una opinió del viatge

Valoració