5 sistemes de potabilització i neteja d’aigües a la muntanya

 

Quan fas senderisme o acampes a la muntanya, l’accés a aigua potable és crucial. No obstant això, no sempre és possible trobar fonts d’aigua netes i segures. Per això, és important conèixer diferents sistemes de potabilització i neteja d’aigua per garantir la teva seguretat i gaudir d’una experiència agradable a la natura.

Recordeu que per a una bona hidrataicó és important beure en abundància, aquí us deixem uns consells per reduir la calor: 5 consells per protegir-se de la calor.

En aquesta entrada del blog, explorarem 5 sistemes de potabilització i neteja d’aigua populars a la muntanya:

1. Filtració:

La filtració és un mètode simple i eficaç per eliminar partícules sòlides, protozous i alguns bacteris de l’aigua. Hi ha diversos tipus de filtres disponibles, des dels filtres de tela simples fins a filtres més complexos com ara els filtres de carboni activat o els filtres de membrana.

2. Bullir l’aigua:

Bullir l’aigua és el mètode més fiable per eliminar microorganismes com ara bacteris, virus i protozous. Ebullir l’aigua durant un minut a una altitud de 1.000 metres sobre el nivell del mar (o més temps a majors altituds) és suficient per a potabilitzar-la.

3. Destil·lació:

La destil·lació implica escalfar l’aigua fins que es converteixi en vapor, deixant enrere els contaminants. A continuació, el vapor es refreda i es condensa, produint aigua pura. La destil·lació és un mètode eficaç per eliminar una àmplia gamma de contaminants, però pot ser un procés lent i requereix equipament especialitzat.

4. Purificadors químics:

Els purificadors químics utilitzen productes químics com ara tabletes de iode o gotes de clor per eliminar microorganismes de l’aigua. Són fàcils d’utilitzar i portàtils, però és important seguir les instruccions del fabricant amb cura i no excedir la dosi recomanada.

5. Llum ultraviolada (UV):

Els purificadors d’aigua UV utilitzen llum UV per a destruir microorganismes. Són eficaços contra bacteris, virus i protozous, i no alteren el sabor ni l’olor de l’aigua. No obstant això, no eliminen els contaminants químics ni els sòlids en suspensió.

Elecció del sistema de potabilització adequat:

El sistema de potabilització més adequat per a tu dependrà de diversos factors, com ara el tipus d’aigua que vols tractar, la teva experiència i habilitats, i el pes i la mida del equip que pots portar.

És important investigar i conèixer els diferents sistemes disponibles abans de sortir a la teva aventura a la muntanya. A més, sempre és recomanable portar un kit de primers auxilis que inclogui un filtre d’aigua de seguretat com a pla de contingència.

Recorda:

  • El cos perd moltíssima aigua fent senderisme, si en vols saber més: Quants litres perd el nostre cos fent senderisme?
  • Sempre és millor prevenir que curar. No beguis mai aigua de fonts no potables sense tractar-la prèviament.
  • Si tens dubtes sobre la seguretat de l’aigua, no la beguis.
  • Segueix les instruccions del fabricant de qualsevol sistema de potabilització que utilitzis.
  • Mantén-te hidratat bevent aigua regularment, especialment en altituds elevades o en climes càlids.

Amb la planificació i el coneixement adequats, pots gaudir d’una experiència segura i agradable a la muntanya amb accés a aigua potable.

Información de contacto: