Descobrint Eslovàquia: de Bratislava a les joies ocultes del cor del país

Després d’haver gaudit de la serenitat suïssa i l’encant imperial d’Àustria, vam continuar el nostre viatge cap a una joia d’Europa Central poc coneguda però plena de meravelles: Eslovàquia. Aquesta destinació, plena d’història, natura exuberant i una cultura arrelada en les seves tradicions, és ideal per als amants del senderisme i la natura. A continuació, us expliquem el nostre recorregut, que va des de la vibrant Bratislava fins a paratges més remots com Banská Štiavnica o Liptovský Mikuláš, on cada dia ens va sorprendre amb noves experiències.

Bratislava: Un pas cap al cor d’Eslovàquia

Comencem a Bratislava, la capital del país, una ciutat que combina la seva rica història amb una modernitat creixent. La seva ubicació a la riba del riu Danubi i a prop de les fronteres amb Àustria i Hongria la converteix en un punt de trobada de cultures. Passejar pels carrers del seu nucli antic, visitar el majestuós Castell de Bratislava o perdre’ns per les places animades són activitats imprescindibles. A més, la gastronomia local ens va captivar amb plats com el bryndzové halušky, una delícia feta amb patates, formatge d’ovella i cansalada.

Per als senderistes, les muntanyes dels Petits Càrpats, que s’aixequen a prop de la ciutat, són una opció ideal per iniciar-se en les rutes de muntanya d’Eslovàquia.

Banská Štiavnica: L’encant medieval d’una ciutat minera

Després de la vibració urbana de Bratislava, ens vam endinsar cap a Banská Štiavnica, una petita ciutat medieval declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Aquest antic centre miner és envoltat per paisatges volcànics que fan les delícies de qualsevol excursionista. Recórrer els seus carrers empedrats i admirar la seva arquitectura ens transporta al passat, mentre que les rutes de senderisme pels volcans extints que envolten la ciutat ofereixen vistes panoràmiques impressionants.

No es pot deixar de visitar el Kalváriu, un conjunt de capelles que culmina en un mirador amb vistes espectaculars sobre la ciutat i les muntanyes properes. A més, els restaurants locals ofereixen plats tradicionals que ens van reconfortar després d’un dia de caminades, com el guláš i les palačinky.

Liptovský Mikuláš: Un punt central per explorar els Tatra

Des de Banská Štiavnica, vam continuar cap a Liptovský Mikuláš, el nostre camp base per explorar alguns dels paisatges més espectaculars d’Eslovàquia. Aquesta ciutat es troba als peus dels Tatras Baixos, una de les regions més populars per al senderisme i les activitats a l’aire lliure. Aquí, cada dia ens va portar a un nou indret, cadascun amb la seva màgia.

Janosikove Diery i el Castell d’Orava van ser les nostres primeres parades. Les Janosikove Diery són una sèrie de gorges estretes i cascades, ideals per a una ruta de senderisme dinàmica. Els ponts i escales de fusta ens van guiar a través d’aquest paisatge impressionant. Després, el Castell d’Orava, un dels castells medievals més ben conservats del país, ens va transportar a una altra època. El seu emplaçament dramàtic sobre un penya-segat fa que la visita sigui inoblidable.

El següent dia, ens vam endinsar a les profunditats de la Demanovska Cave of Liberty, una de les coves més boniques d’Eslovàquia, amb formacions calcàries que semblen sortides d’un conte de fades. A la tarda, ens vam dirigir a Havránok, un antic assentament celta que ens va connectar amb les arrels històriques del país. Les vistes des d’aquesta antiga fortalesa són espectaculars, especialment al llac de Liptovská Mara.

La màgia de la cultura i la gastronomia eslovaca

Cada pas d’aquest viatge ens va apropar no només a la natura espectacular d’Eslovàquia, sinó també a la seva cultura acollidora i tradicions vives. Al llarg del camí, vam tastar delícies com el kapustnica (sopa de col fermentada) i vam gaudir de l’hospitalitat de la seva gent.

Aquest país és una veritable joia per als amants de la muntanya i el senderisme, on cada racó amaga una nova sorpresa. Si estàs pensant en una aventura a l’Europa Central, Eslovàquia és una destinació que no pots passar per alt. Des dels seus castells imponents fins als paisatges de conte de fades, aquest país té molt a oferir a qualsevol viatger intrèpid.