5-10 Desembre
Data
9-18 km
km
Huesca
Situació

Mallos de Riglos, situat a la província de Huesca, es caracteritza per unes grans parets rocoses desplomades. Està format per conglomerat, on els escaladors hi troben grans dosis de superació. El castell de Loarre, que visitarem, és una fortificació del segle XI considerada la millor conservada d’Europa.

Les altres etapes, ens endisarem per nous camins pel Somontano y la “hoya de Huesca”.

SORTIDA/ARRIBADA  Barcelona Sants Estació tarda-vespre.
HORA DE SORTIDA A les 18:05h-19:13h. Barcelona Sants-Lleida.
HORA DE TORNADA A les 17:22h-18:35h. Lleida-Barcelona Sants.
MATERIAL Roba tèrmica, Gore-tex o impermeable, aigua, botes o bambes de caminar.
INCLOU
Guia titulat i assegurances. Allotjament de tots els dies amb mitja pensió.
Vehicles de suport. Transport de l’equipatge entre allotjaments.
NO INCLOU Pic-nic de ruta.

Entrada al castell de Loarre (4,5€ normal, 4€ pensionistes).

1

Transport i allotjament

Sortida de Barcelona Sants i transport amb les furgonetes de la organització fins a l’allotjament.

2

Ruta del portal de la Cunarda

El recorregut s’inicia al poble de Colungo, i serpenteja per diversos barrancs: de Pilones, de los Arruellos, Tacho i Fornocal. Aquest itinerari recorre diversos ecosistemes: carrascals, sabinars, l’extens pinar de Cunarda i les esquerdes obertes a la roca calcària colonitzada per una espessa catifa vegetal.
En ocasions la senda transita en alçada amb espectaulars panoràmiques dels barrancs. La força erosiva del vent i del aigua ha esculpit en la roca un sorprenent i impressionant finestral natural: “VENTANAL DE LA CUNARDA”, on infinitat de voltors han trobat un lloc d’estada perfecte sobre el barranc de Fornocal.

Temps: 4 hores Desnivell: 550 m.

3

Rodellar i els seus voltants

Sortint del poble de Rodellar per l’antic camí empedrat, conectarem amb el llogarret de Cheto amb interessants murets de pedra seca, travessarem el barranc de Fornacal i més tard la curiosa Fuente de Fonciachas. Arribant al barranc de la Virgen i després d’una forta peró curta pujada, s’accedeix a la Ermita de la Virgen del Castillo, esplèndides vistes del Barranco del MASCÚN inferior. El sender descendeix fins el barranc seguint aquest aigües avall, gaudint del sensacional ”VENTANAL DEL DELFÍN”.

A prop de Rodellar un corriol deixa el barranc i ascendeix per la riba dreta fins a Lobartas, per a descendir a cotinuació a l’interessant pont de les Cabres on s’uneixen els barrancs del Mascún i del Alcanadre. El camí continua per la riba esquerra del riu Alcanadre, passant per uns espectaculars gorgs que ens porten al “PUENTE MEDIEVAL DE PEDRUEL”, tot seguit una senda ens condueix a Rodellar.
Temps: 3:30 hores Desnivell: 400 m.

4

Ruta del Puente de las brujas– Las Capillas – Tranco de las olas

Una jornada de senderisme per vells camins de la Serra de GUARA. Visitarem les ermites de Santa Águeda i de las Viñas, continuant per un antic camí de carboners fins a creuar el “PUENTE DE LAS BRUJAS” que travessa l’estret barranc de “LAS CAPILLAS”. Curiós i captivador racó.

El sender continua fins al fons del barranc del riu Isuala, seguint-lo aigües amunt per un corriol per la riba esquerra, més tard creuarem el riu per els “ESTRECHOS DE BALCÉS” en una espectacular contrada el “TRANCO DE LES OLAS”, antiga palanca utilitzada pels carboners.
El camí ens remonta a través d’unes llaçades al “Collado Colmenares” i un ràpid descens ens porta finalment al poblet de les Almunias de Rodellar.
Temps: 4:30 hores Desnivell: 600 m.

5
Espectacular recorregut circular al voltant de los MALLOS DE RIGLOS, que ens permeterà contemplar la grandiositat d’aquestes enormes parets verticals de pedra de més de 300 metres d’alçada des de totes les seves cares i el paisatge que ha anat conformant el riu Gállego. El sender s’inicia al poblet de Riglos, va remontant entre els “mallos” més orientals, oferint magnífiques panoràmiques de los “mallos” i del “Mirador de los Buitres”. Un cop assolida la part superior, un camí entre pedres ens porta al “Mirador de Espinalba”amb unes fabuloses vistes de los “Mallos Pisón y Fire”.
El descens es fa per la senda del circ que forma la cara nord del “Mallo Pisón”, passant per sota d’aquesta gran mole fins arribar al poble.
Temps: 2:30 hores Desnivell: 400 m.

Visita al “CASTILLO DE LOARRE”: El castell abadia de Loarre és un castell romànic situat a la “Sierra de Loarre” (Huesca). Degut a la seva situació estratègica, tenia el control de tot el pla de la “Hoya de Huesca” i sobre Bolea, principal plaça musulmana de la zona i que controlava les riques terres de la plana. Fou construït al s. XI i presenta un bon estat de conservació, el que fa que sigui un dels millors exemples d’arquitectura militar i civil del romànic d’Espanya.

6

Ruta del Mascún-Cresta de Balcés

És un dels recorreguts més espectaculars de la “Serra de Guara”, estarem envoltats de: “ventanales, murallas, agujas, mallos” i una inacabable seqüència de formacions rocoses. El “Barranco del Mascún”. És considerat una de les joies paisatgístiques d’Europa.
El sender surt del poble de Rodellar en busca de les “Crestes de Balcés” i segueix durant uns quilòmetres pel cordal de la cresta fins un pou de glaç. A partir d’aquí, abandonem la cresta en direcció el “Barranco Mascún Superior”, creuarem el Mascún per un sensacional racó enomanat “Saltador de les Lañas”, el camí guanya alçada sobre el barranc fins enllaçar amb el “Barranco Raisen”. Des d’aquest punt seguirem per un interessant camí entre cingleres (Camino de Turmo) que ens portarà fins a la part superior del “Barranco de Otín”, per accedir més tard al (Camino de la Costera), antic camí de Rodellar a Otín que ens conduirà al Mascún Inferior. Seguirem un espectacular tram pel riu fins tancar el recorregut a Rodellar.
Temps: 6:30 hores Desnivell: 900 m.

  Mallos de Riglos

Informació d’interès:

Opinió del viatge

5 based on Opinions
14 desembre, 2017

Unes rutes molt ben trobades.
Una natura desbordant, única.
Bona companyonia.

14 desembre, 2017

Com sempre,rutes fantàstiques i bona gent !!! Una sortida excel.lent

Deixa una opinió del viatge

Valoració